Tender za revitalizaciju HE Zvornik

Bez autora
Jul 09 2012

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je međunarodni tender za isporuku opreme i radove na rehabilitaciji hidroelektrane (HE) Zvornik. Tender će biti otvoren do 15. septembra. A ukupna vrednost revitalizacije HE Zvornik procenjena je na 95 miliona evra. Revitalizacije će se finansirati sa 70 miliona evra iz kredita Nemačke razvojne banke (KfW), a ostatak novca će EPS obezbediti iz sopstvenih prihoda. Cilj projekta je da se životni vek HE Zvornik, koja radi od 1955. godine, produži tako da elektrana bezbedno radi narednih 25 do 35 godina. Modernizacijom HE Zvornik predviđena je zamena vitalnih delova turbine, uz povećanje efikasnosti i snage sa 24 na 32,4 megavata, a planirani su i radovi na drenažnim i rashladnim sistemima. Prosečno će godišnje proizvoditi više za 70 miliona kilovat sati, odnosno ukupno 550 miliona kilovat časova električne energije.

Tender za revitalizaciju HE ZvornikElektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je međunarodni tender za isporuku opreme i radove na rehabilitaciji hidroelektrane (HE) Zvornik.

Tender će biti otvoren do 15. septembra. A ukupna vrednost revitalizacije HE Zvornik procenjena je na 95 miliona evra.

Revitalizacije će se finansirati sa 70 miliona evra iz kredita Nemačke razvojne banke (KfW), a ostatak novca će EPS obezbediti iz sopstvenih prihoda, navodi u kompanijskom lista Kilovat čas.

Cilj projekta je da se životni vek HE Zvornik, koja radi od 1955. godine, produži tako da elektrana bezbedno radi narednih 25 do 35 godina.

Modernizacijom HE Zvornik predviđena je zamena vitalnih delova turbine, uz povećanje efikasnosti i snage sa 24 na 32,4 megavata, a planirani su i radovi na drenažnim i rashladnim sistemima.

Prosečno će godišnje proizvoditi više za 70 miliona kilovat sati, odnosno ukupno 550 miliona kilovat časova električne energije.

Novcem od kredita zameniće se i sva četiri generatora, blok transformatori, razvodno postrojenje, a značajno će se unaprediti i komanda elektrane sa novim sistemom za upravljanje.

Planirano je da ceo projekat modernizacije HE Zvornik bude završen do kraja 2016. godine, navodi list EPS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik